Home

Fotografie opleidingen \ Fotografie Masterclasses

Stuur e-mail

Fotografie Masterclasses 

Fotografie Masterclasses

Fotografie Masterclasses I, II en III

Heb je de fotografie cursussen deel 1 en 2 achter de rug, of beschik je over voldoende theoriekennis, en wil je op een actieve en inspirerende manier met fotografie bezig zijn?
Wil je de lat een stukje hoger leggen en met interessante en educatieve workshops je niveau en creativiteit verhogen?
Dan zijn de Masterclasses zeker wat voor jou!

Er zijn drie Masterclasses die elk ruim een half jaar duren en bestaan uit zes workshops plus een 7de bijeenkomst, iedere workshop met een eigen thema.

Tijdens de 7de bijeenkomst brengen alle deelnemers een uitgeprinte foto mee van iedere workshop, 6 foto's in totaal. Deze foto's zullen wij samen bekijken en bespreken tijdens een gezellige afsluiter van de Masterclass.


De Masterclasses zijn eens per maand, afhankelijk van het thema, op een ochtend of middag in het weekend, zoveel mogelijk afwisselend op zaterdag of zondag en duren gemiddeld 6 uur per workshop, met uitzondering van de workshop Avondfotografie en Startrails, die zijn vanzelfsprekend in de avond.
Kun je een datum niet? Geen probleem. Je kunt gemiste lessen altijd inhalen bij een andere groep.
En is het lastig om het hele cursusbedrag in één keer te betalen? Ook geen probleem. Het is mogelijk om het lesgeld in 2 of 3 delen te voldoen.

Voor deze opleiding is een goede basiskennis van je camera een pre, maar je hoeft zéker geen pro te zijn.
Laat je niet afschrikken door de titel: de Masterclasses zijn voor iedereen die meer wil halen uit- en leren over- fotografie en op een creatieve manier, samen met gelijkgestemden bezig wil zijn met deze fijne hobby.

Voor iedere Masterclass is er een besloten Facebookpagina waarop ervaringen en foto's met je groep gedeeld kunnen worden.
Van iedere thema wordt voor aanvang informatie toegestuurd, zodat je je alvast in kunt lezen op het onderwerp en inspiratie op kunt doen. Hierdoor zul je tijdens de workshop zelf tot betere resultaten komen.
Na afloop ontvang je een naslagwerk met daarin de belangrijkste informatie op een rij.
Alle delen van de Masterclasses kunnen met elkaar omgewisseld worden, je hoeft ze niet op volgorde van nummering te volgen.


Masterclasses I - start 9 april 2022 (vol)

De onderwerpen:

 • workshop 'Water splash' in de studio 
 • landschapsfotografie in bijv. Speulderbos
 • detail- en macrofotografie in Orchideeën Hoeve
 • portretfotografie in de studio mmv modellen, visagisten en haarstylisten van de opleiding Art of Colors
 • avondfotografie in Rotterdam
 • straatfotografie in Amsterdam

Data Masterclasses I - 2022

 • zaterdag 9 april 2022
 • zondag 15 mei 2022
 • zaterdag 18 juni 2022
 • zondag 3 juli 2022
 • zondag 4 september 2022
 • zaterdag 8 oktober 2022
 • zondag 6 november 2022 - presentatie en bespreking foto's 

 

Wanneer er een workshop in de studio wordt gegeven dan wordt het hele proces uitgevoerd: van het opstellen van de lampen en de achtergrond, de benodigde instellingen op de camera, tot de nabewerking in Photoshop en Lightroom. 
Voor het thema straatfotografie gaan we een dag naar Amsterdam om allerlei situaties die zich in de stad afspelen vast te leggen. We kruipen in de huid van Henri Cartier-Bresson en gaan op zoek naar alledaagse gebeurtenissen en proberen die op een zo origineel mogelijke manier in beeld te brengen. We experimenten daarnaast ook met high speed flitsen, panning en zwart-wit fotografie.  


Tijdens de workshop landschapsfotografie bezoeken we een op dat moment interessant en fotogeniek natuurgebied, zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen, de Veluwe, het Speulderbos of de Oostvaardersplassen. 
Een mooie dag eropuit met de camera. We experimenteren met groothoek- tele- prime- en macrolens, beeldstijlen, sluitertijd, diafragma, ISO, lichtmeting, scherpstellen en scherpste-bracketing, belichtingscorrecties, maar natuurlijk ook met compositie, vlakverdeling, het plaatsen van je onderwerp, het creëren van diepte, HDR bij landschapsfotografie, het gebruik van filters en meer.  

Voor de workshop detail- en macrofotografie gaan we naar de botanische tuinen van de Universiteit Utrecht, de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest of een ander op dat moment interessante locatie.
Hoe maak je de mooiste macrofoto's? Wat heb je nodig aan apparatuur, instellingen, licht, nabewerking? Alles komt aan bod tijdens deze dag tussen de bloemen, vlinders en bijen.


Hoe maak je een mooi portret? Bij het thema portretfotografie werken we samen met visagisten/haarstylisten en modellen. Allen in opleiding, iedereen is aan het leren.
Dit zorgt voor een gemoedelijke en prettige sfeer waarin je optimaal kunt leren en experimenteren.  
Je leert tijdens deze workshop onder andere over de mogelijkheden van je camera, flitser, flitslicht in combinatie met natuurlijk licht, reflectieschermen en ontdek wat de handigste (low budget) accessoires zijn voor portretfotografie. 
Low key en High key en fotograferen met natuurlijk licht zijn eveneens een onderdeel van de workshop, naast het maken van een sterke compositie.


Bij de workshops 'Water Splash' gaan wij in de studio heerlijk aan de slag met water! Water in olie, waterdruppels vastleggen, accubakken met kleurstoffen enzovoorts. Ontdek hoe licht werkt in combinatie met de mogelijkheden van je camera en flitser. 
Wat doet licht met je onderwerp, hoe kun je het sturen en corrigeren, hoe werkt je flitser los van je camera en hoe bedien je je camera via WiFi? 
Ook de telelens, macrolens en vast brandpunt lens zullen onder de loep genomen worden: wat zijn de verschillen en effecten. 
Hoe werken kleurenfilters voor de flitser, hoe krijg je met weinig licht en veel beweging toch scherpe beelden, wat is de optimale manier van scherpstellen bij stilstaande en bewegende onderwerpen, hoe kun je filmen met je camera en wat geven de de verschillende lenzen voor effecten.
We eindigen de workshops met het ontwikkelen van de RAW beelden en de nabewerking in PS of LR. 

Voor de workshop avondfotografie gaan we naar de prachtig fotogenieke stad Rotterdam. Tijdens zonsondergang en blijven we fotograferen tot de late uurtjes.
Wat zijn de mogelijkheden van je camera bij avondfotografie? Hoe kan de camera allerlei problemen die zich voordoen bij avondfotografie intern oplossen?
Hoe fotografeer je statische objecten het beste en hoe ga je te werk wanneer je juist bewegingen stil wilt leggen of mensen wilt fotograferen bij weinig licht?
Ook compositie is een belangrijk onderdeel van avondfotografie: spiegelingen, lijnen, structuren en diepte komen aan bod.
En wat zijn de mogelijkheden in de nabewerking, hoe kun je daar problemen oplossen en hoe breng je je foto's naar een hoger niveau? Het hele traject zal worden behandeld.

De groepen zijn klein, daardoor is er ruimschoots persoonlijke aandacht.  

De kosten voor deze opleiding bedragen €395 in totaal voor zes workshops en een 7de bijeenkomst verspreid over ruim een half jaar.
Hierin zijn de onkosten voor visagisten, modellen, huur locaties e.d. inbegrepen. Het is mogelijk om het lesgeld in delen te voldoen. 
Extra kosten voor eventueel vervoer en afdrukken foto's zijn voor jezelf. Meerijden vanaf de studio is altijd mogelijk.


Wil je meer informatie over de inhoud van de workshops? Neem dan gerust contact met mij op: 06 - 51 46 45 40, of mail naar info@madelondielen.nl
Ik vertel je er graag meer over.


_________________________________________________________________Masterclasses II - start 14 januari 2023 (de laatste plaatsen!)

Voor iedereen die het een prettige stimulans vinden om één dag in de maand op een creatieve manier met fotografie bezig te zijn en te blijven is er de Masterclasses II.

Deze cursus bestaat wederom uit één maandelijkse les in de vorm van een workshop.
Uitgangspunt van de workshops is tot een goed resultaat komen met zo min mogelijk opnames.
Voorafgaand aan de workshops wordt verwacht dat de cursist zich laat inspireren door het onderwerp en daardoor met specifieke ideeën de workshop ingaat.
Dit resulteert in beter doordachte en uitgewerkte beelden.

De onderwerpen:

 • actie- en sportfotografie, bijv. Strong Viking mud race
 • time lapse fotografie (klik hier voor een filmpje)
 • compositie in Hoorn
 • workshop flitstechnieken mmv modellen, visagisten en haarstylisten van de opleiding Art of Colors
 • architectuur in bijv. Almere
 • long exposure in Zeeland


Data Masterclasses II - 2023

 • zaterdag 14 januari 
 • zaterdag 4 februari 
 • zondag 12 maart 
 • zaterdag 15 april 
 • zondag 14 mei 
 • zaterdag 3 juni 
 • zondag 2 juli, presentatie en bespreking foto's 

Voor de workshop actie- en sportfotografie gaan we een dag aan de slag met supersnelle sluitertijden, modder en zweet! Vaak bezoek ik een mudrace of motorcross.

Time lapse is zo ongelofelijk leuk! Versnel allerlei processen en gebeurtenissen, zoals een bloem die ontluikt, de melkweg die voorbij beweegt, wolkenluchten, stadssituaties.. de mogelijkheden zijn eindeloos! We doorlopen samen het gehele traject, van voorbereiding, uitvoering, tot nabewerking.

Compositie maken is niet altijd gemakkelijk, maar wat zijn nu eigenlijk de ingrediënten voor een goed uitgebalanceerde foto die je raakt? Wat zijn de effecten van de plaatsing van de horizon, wat doen lijnen, structuren, kleuren, licht, de gulden snede? Tijdens deze workshop leer je, in zowel theorie als praktijk, hoe je je composities verbetert.

Tijdens de workshop flitstechnieken gaan we met modellen aan de slag op een buitenlocatie in de natuur (bos en/of duinen), dit keer kan ik de workshop gelukkig weer eens in de zomer plannen!

Architectuur, overal om ons heen, in je woonplaats, tijdens je reizen. Leer alle do's & dont's tijdens deze workshop naar een stad vol architectonische hoogstandjes.

Long exposure, misschien wel mijn meest geliefde vorm van fotografie. We gaan hiervoor een dag naar... Zeeland! Dat wordt genieten. Geen enkel andere vorm van fotografie is zo vervreemdend en verrassend. We zullen variëren met verschillende technieken, in de stad en in het landschap, met filters, statief, apps en afstandsbediening.


De kosten voor deze opleiding bedragen €395 in totaal voor zes workshops en een 7de bijeenkomst verspreid over ruim een half jaar.
Hierin zijn de onkosten voor visagisten, modellen, huur locaties e.d. inbegrepen. Het is mogelijk om het lesgeld in delen te voldoen. 
Extra kosten voor eventueel vervoer en afdrukken foto's zijn voor jezelf. Meerijden vanaf de studio is altijd mogelijk.
_________________________________________________________________

Masterclasses III - start 26 augustus 2023

De Masterclasses III bestaan uit 6 maandelijkse workshops waarbij je creativiteit wordt geprikkeld en je kennis over fotografie vergroot. Deze opleiding is voor de iets verder gevorderde (hobby)fotograaf of in aansluiting op de Masterclasses I of II.

Bijzondere vormen van fotografie komen aan bod waarbij je artistieke talenten en verbeeldingskracht gestimuleerd worden. Bij alle workshops zal er ook ruim aandacht zijn voor de verwerking van de beelden in Photoshop en Lightroom.


De onderwerpen:

 •  star trails en night sky (melkweg, sterrensporen, noorderlicht etc.)  
 •  light painting 
 •  levitation photography 
 •  zwart-wit fotografie in stad en landschap
 •  abstracte/creatieve fotografie
 •  reportagefotografie - beeldende fotografie - reisfotografie


Data Masterclasses III  

 • zaterdag 26 augustus 2023 
 • zondag 17 september 2023 
 • zaterdag 7 oktober 2023
 • zondag 5 november 2023
 • zaterdag 25 november 2023
 • zondag 17 december 2023
 • zondag 14 januari 2024, presentatie en bespreking foto's


Star trial is het fotograferen van de nachtelijke hemel met al haar sterren en planeten. De techniek is toepasbaar op twee manieren: als één enkele foto die bestaat uit honderden afzonderlijke beelden, of een time lapse waarbij die beelden worden samengevoegd tot een korte film. Voor deze workshop zoeken we het donkerste stukje Nederland op, waarbij we, zoals bij iedere workshop, het gehele proces doorlopen van voorbereiding, uitvoering tot nabewerking. De brander gaat mee voor een vers kopje koffie, thee en een warm soepje.

Light painting is een techniek waarbij je in het donker met langere sluitertijden objecten verlicht, vormen maakt of tekent en kan toegepast worden in zowel een stedelijke- als een landschappelijke omgeving. Denk hierbij aan bomen, verlaten gebouwen, of een zelf in scene gezet tafereel. 

Levitation is een techniek waarop je personen en onderwerpen laat zweven en geeft een surrealistisch, tweedimensionaal en verrassend beeld. Fotobewerking heeft hier een belangrijke rol en we zullen het hele traject samen doorlopen.

Zwart-wit fotografie is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Zonder kleuren in je beeld zijn lijnen, structuren, contrast, lichtval en compositie veel belangrijker dan wanneer je wel in kleur fotografeert. Waar moet je op letten bij deze techniek, wat werkt wel en niet en welke programma’s geven de beste resultaten bij de nabewerking.

Abstracte en creatieve fotografie geeft je de vrijheid om eens totaal anders naar fotografie te kijken. Tijdens deze workshop werken we met thema’s waarbij je details uit grotere onderdelen haalt waardoor deze abstract worden, maar ook creatieve functies op de camera komen aan bod. Je leert anders kijken naar kleuren, lijnen, structuren, lichtval, symmetrie en herhaling.

Last but not least: de workshop reportagefotografie. Vertel een verhaal á la National Geographic: een pakkend coverbeeld, een spread, een portret, een detail, een overzicht, een foto in context.. Kies een onderwerp die je kunt maken in de stad, maak daarna een moodboard of voeg foto's bij elkaar in een word document en bedenk je plan van aanpak. Op de dag van de workshop zelf gaan we hiermee aan de slag in één van de Nederlandse steden en het uiteindelijke resultaat breng je mee tijdens de laatste bijeenkomst.

De kosten voor deze opleiding bedragen €395 in totaal voor zes workshops en een 7de bijeenkomst waarbij we de foto's bekijken en bespreken, verspreid over ruim een half jaar.
Hierin zijn de onkosten voor visagisten, modellen, huur locaties e.d. inbegrepen. Het is mogelijk om het lesgeld in delen te voldoen. 
Extra kosten voor eventueel vervoer en afdrukken van de foto's zijn voor jezelf. Meerijden vanaf de studio is altijd mogelijk.
_________________________________________________________________


Inschrijven  

Wil je je inschrijven voor één van deze fotografie Masterclasses of wil je meer informatie? Stuur dan een berichtje via het e-mail formulier op deze pagina, graag onder vermelding van 'Masterclasses I, II, of III.
Of neem contact op op één van de volgende manieren:

Madelon Dielen Fotografie & Fotoreizen | De Fotoschool sinds 2007 
Master teacher photography

De Factorij 45d
1689 AK  Zwaag (vlak naast de A7, afslag 9)
06 - 51 46 45 40
info@madelondielen.nl

Er is volop gratis parkeergelegenheid voor de deur.

Sinds 2007 dé plek voor educatie & inspiratie!

* Invoer verplicht

Madelon Dielen Fotografie

Tweeten